Τράπεζες: Παγώνουν για το 2023 οι δόσεις για τα ενήμερα δάνεια των πλημμυροπαθών -Αναστολή πλειστηριασμών – Δωρεά 50 εκατ. ευρώ

Πάγωμα όλων των δόσεων ενήμερων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο το Δ.Σ. της ΕΕΤ αποφάσισε την αναστολή της καταβολής όλων των δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, αναστολή μέχρι την ίδια ημερομηνία όλων πλειστηριασμών, ενώ οι τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να συζητήσουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση.

Παράλληλα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να συμβάλουν με 50 εκατ. ευρώ στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στο μέτωπο των υποδομών.

Προσκλητήριο προς όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕΤ έκανε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ευχαριστώντας την Ενωση. «Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι και οι άλλοι ισχυροί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστων. Αντίστοιχη απηύθυνε προς όλη την κοινωνία για την κατάθεση δωρεών στον κεντρικό λογαριασμό κρατικής αρωγής, είτε πρόκειται για «οικονομικά ισχυρούς», όπως είπε χαρακτηριστικά, είτε για απλούς πολίτες.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών για το ύψος των τραπεζικών ανοιγμάτων στην περιοχή που επλήγη ανέφερε ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρίκλεια Απαλαγάκη