Σ. Φάμελλος από ΔΕΘ: «Η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι θωρακισμένη απέναντι στα ακραία φαινόμενα»

Με επίθεση στον πρωθυπουργό άρχισε τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ευθύνες για την έκταση των καταστροφών του καλοκαιριού, ενώ τον κατηγόρησε και για «αλλεργία στην κριτική» με αφορμή ότι στέρησε από την αξιωματική αντιπολίτευση το Σαββατοκύριακο που δικαιούται στη ΔΕΘ.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πλημμύρες στη Θεσσαλία από ένα ακραίο φαινόμενο με θύματα και καταστροφές, και προσέθεσε: «Η κρίση όμως συνεχίζεται σαν κρίση δημόσιας υγείας και επιβίωσης. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πολλές φορές, εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας και στηρίζουμε με στάσεις και πράξεις αλληλεγγύης ειδικά εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή και κάνουν την προσπάθεια για την αποκατάσταση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μην ξανασυμβούν. Προς τούτο προχωρήσαμε σε δύο πρωτοβουλίες: Κάναμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον πρωθυπουργό για την αίτηση βοήθειας από την Ε.Ε. Δεύτερον, καταθέσαμε αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση για τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

«Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη. Χρειάζεται μία ισχυρή Πολιτεία με σχεδιασμό, που θα στηρίζονται στην επιστήμη. Οι κρίσεις είναι διεθνείς, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος και χαρακτήρισε απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την επιλογή του πρωθυπουργού να στερήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ: «Είναι αλλεργικός στην κριτική, την αποφεύγει και τη φοβάται». Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βασίζεται στην επικοινωνία και πρόσθεσε: «Εμείς επιλέγουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, καθώς σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα ντόμινο ανασφάλειας».

Αναφερόμενος στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι εξελίξεις μετά τις εκλογές θέτουν στο κόμμα την ανάγκη για μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης. «Καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες όλες και όλους για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την οικονομία, ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και με ρυθμισμένο το χρέος και σήμερα έχουμε διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, και ακραία ακρίβεια, συμπληρώνοντας: «Η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει με την επενδυτική βαθμίδα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται με το εργασιακό νομοσχέδιο».

Ο κ. Φάμελλο υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ταχεία ανόρθωση στη Θεσσαλία και στον Έβρο, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποανάπτυξης και πληθυσμιακής κρίσης, και έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με τη Θεσσαλονίκη: «Ζούμε ένα κενό, με απουσία της πόλης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και με καθυστέρηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί». Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είπε ότι πρέπει να αναδείξουν ένα νέο δυναμικό που να σχεδιάζει και να εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Η πολιτική για το κλίμα δεν δίνεται με το τι θα κάναμε αλλά με το τι κάναμε εμείς. Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε, δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ούτε για άλλοθι, αλλά απαίτηση για μια συνταρακτική μεταρρύθμιση» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εκπόνησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. «Σχεδιάσαμε και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή, μεταξύ των οποίων και για τη Θεσσαλία, τα οποία κυρώθηκαν το 2107 και το 2018, άρα υπήρχαν» υπογράμμισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής κ.ά.

Αναφορικά με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει επουδενί σε σχέση με το σκέλος της Δικαιοσύνης και πως έχει ζητήσει την παραίτηση με πολιτικούς όρους, τονίζοντας: «Υπάρχουν σοβαρότατα ελλείμματα, άρα υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες». Ο κ. Φάμελλος παρέπεμψε εκ νέου στον χάρτη με τις ζώνες κινδύνου που περιλάμβανε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών του 2018 που είχε καταθέσει την Πέμπτη στη Βουλή, ενώ ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και να δώσει στην κοινωνία πληροφορίες και λύσεις.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, απάντησε: «Συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή». Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι, όπως είπε και την Πέμπτη στη Βουλή: «Εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία που οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κ.ά… Και έχει κολλοσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας… Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει στη Βουλή».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι για όλους στο κόμμα ήταν ένα σοκ, ότι αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα, και ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως δεν θα είναι εκεί και για το κόμμα και για τη χώρα για τα επόμενα βήματα. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά στάση απόλυτης ουδετερότητας εν όψει της εκλογικής διαδικασίας και πως έχει πει ότι θα είναι παρών.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τη διοίκηση και τους εργαζομένους της ΕΡΤ3 «για να καταγγείλουμε τη διακοπή των ειδήσεων από την ΕΡΤ3». «Θεωρούμε ότι είναι υποβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και της ΕΡΤ3 και της δημοκρατίας», είπε.

«Για μας ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πάει η χώρα καλύτερα, υπάρχουν αρρυθμίες και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει διέξοδο στην ελληνική κοινωνία, μία διέξοδο που οφείλει να είναι προοδευτική, που θα δίνει καλύτερη ζωή σε όλους τους Έλληνες».

Επίσης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας λέγοντας: «Το νομοσχέδιο Γεωργιάδη δεν εξασφαλίζει τα ζητήματα στον εργασιακό χώρο αφού φέρνει ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι που δεν θέλει ούτε η επιχειρηματικότητα… Εμείς πρέπει να αλλάξουμε, αλλά δεν θα αλλάξουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το σύστημα εξουσίας που εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμείς θέλουμε η εξουσία να ανήκει στον λαό και να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Χαρακτήρισε αποτυχημένο το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη για την αναζήτηση πόρων για την αποκατάσταση των καταστροφών, γιατί, όπως εξήγησε: «Απλώς πήρε μια υπόσχεση ότι θα αξιοποιήσει πόρους που είχε αφήσει αναξιοποίητους μέχρι τώρα και ότι θα γίνει αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης… Πρέπει να διεκδικήσουμε ισχυρή χρηματοδότηση και να διεκδικήσουμε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά και την Ε.Ε.».

Για την επιβολή πρόσθετου φόρου για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν είπε: «Πρόσθετος φόρος ή εισφορά θα πρέπει να αφορά τα υπερκέρδη των λίγων στους τομείς της οικονομίας, στις αλυσίδες, στις τράπεζες στην ενέργεια. Δεν μπορεί όμως να επιβαρυνθεί ο πολίτης. Η όποια παρέμβαση να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο… Είναι αδικία να πληρώσουμε υπέρογκο κόστος αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών, γιατί δεν πληρώσαμε ένα πολύ μικρότερο κόστος πρόληψης, αφού το κόστος πρόληψης είναι το ένα δέκατο του κόστους αποκατάστασης». Τέλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το αποτύπωμα της οικονομικής ζημιάς.

Απαντώντας ξανά σε ερώτηση για τα εσωκομματικά σημείωσε: «Χρειαζόμαστε νέο κόμμα και μία δυνατή πολιτική πρόταση για την κοινωνία. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους πέντε υποψηφίους μπορούν να ωθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά και ο διάλογος που έχει γίνει μέχρι τώρα έχει συμβάλει στην ενημέρωση του κόσμου και στην ενίσχυση της συμμετοχής του κόσμου στην εκλογή της Κυριακής. Πρέπει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την διαμόρφωση πρότασης διεξόδου από την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη».

Για τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις είπε ότι είναι λίγα τα περιστατικά των αντιθέσεων που προβληματίζουν και προσέθεσε: «Η ενότητα και συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίπαλος, με την πολιτική έννοια, είναι η κυβέρνηση. Στόχος μας δεν είναι μόνο να πέσει η πολιτική Μητσοτάκη αλλά να υπάρξει δίκαιη πολιτική στην Ελλάδα».

«Η δημοκρατία στο κόμμα και ο σεβασμός στον πλουραλισμό είναι απαραίτητα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πολλές φωνές προς τα έξω, χρειάζεται μία ενιαία φωνή προς τα έξω» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και υπογράμμισε ότι την εκλογή αρχηγού θα ακολουθήσει το έκτακτο συνέδριο, με το οποίο θα γίνει μια συνολική συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση που θα συγκροτηθεί για τη χώρα μαζί με το νέο κόμμα.

Αν η κυβέρνηση δεν θελήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε εμείς τη συζήτηση στη Θεσσαλία και τα αποτελέσματά της θα είναι δημόσια για όλους τους φορείς» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Φάμμελος είπε ότι έχει δρομολογηθεί η δημοσιοποίηση -τμηματικά- της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας, έχοντας ξεκινήσει με τις θέσεις/προτάσεις που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, προσέθεσε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί και η πρόταση για την αποκατάσταση και επανεκκίνηση του εισοδήματος του πρωτογενούς τομέα, σημειώνοντας ότι απαιτούνται άμεσες προκαταβολές αποζημίωσης.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, είπε πως από την πρώτη στιγμή το κόμμα του τόνιζε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος: «Στηρίξαμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο ακόμα και όταν μαθαίναμε από την τουρκική πλευρά ότι γίνονταν συζητήσεις… Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθεί πάντα τη γραμμή της πατριωτικής ευθύνης και όχι της πατριδοκαπηλείας… Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν και σε καμία να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών μας». Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει στη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, ότι πρέπει ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, να συμβάλλει στην ειρήνη, να μην αποτελέσει εργαλείο για να επιδείξει η Τουρκία μια μετριοπάθεια. Αλλά, όπως τόνισε, ο διάλογος πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: «Πρώτον, να είναι συγκροτημένος και να έχει χρονοδιάγραμμα, να έχει δηλαδή παραδοτέα. Δεύτερον, κόκκινες γραμμές η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας. Τρίτη προϋπόθεση, να υπάρχει ένα αντικείμενο της συζήτησης που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Να δεσμευτούν οι ΗΠΑ να δεσμεύσουν την Τουρκία σε έναν διάλογο που θα είναι βασισμένος στο διεθνές δίκαιο και τον τερματισμό των προκλήσεων».

Σε ερώτηση για το σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση και του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου προσωπικά με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής της στο οποίο αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα. «Η πόλη μας έχει εισπράξει πολλά πλήγματα ιδιωτικοποίησης φορέων, όπως του δικτύου φυσικού αερίου, αλλά και από κατάργηση έργων. Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει και την ιδιωτικοποίηση της Έκθεσης γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης» σχολίασε.

Σε άλλο ερώτημα είπε ότι και το fly over είναι απόδειξη υποβάθμισης και απαξίωσης της πόλης. «Είναι προφανές ότι μας οδηγούν σε κυκλοφοριακό έμφραγμα για το fly over», προσέθεσε χαρακτηριστικά.