Δημογραφικό: Δραματική μείωση του πληθυσμού κάτω των 65 μέχρι το 2050 στην Ελλάδα

Δραματικά είναι τα στοιχεία για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού έως το 2050, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην 3η Σύνοδο Κορυφής του «Economist» για το Δημογραφικό που διεξάγεται στο Καβούρι.

Ειδικότερα, προβλέπεται συρρίκνωση του πληθυσμού, ο οποίος -σύμφωνα με τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις- αναμένεται να μειωθεί την επόμενη 25ετία -δηλαδή έως το 2050- έως και 1.500.000. Η μείωση του πληθυσμού στους κάτω των 65 ετών θα είναι 1.800.000 άτομα.

Προβληματισμό για το μέλλον της Ελλάδας προκαλεί και ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν το 2023, καθώς υπολογίζεται ότι θα είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε ποτέ.

Μάλιστα για τα τελευταία 91 χρόνια, από το 1932, οι γεννήσεις το 2023 έχουν μειωθεί κατά 23.000. Για την ακρίβεια ανέρχονται σε 72.244, με τα στοιχεία να αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τα ληξιαρχεία και την ΕΛΣΤΑΤ το επόμενο διάστημα.

Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το ’87 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 1,5 παιδί ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σοφία Ζαχαράκη: «Το action plan θα παραδοθεί στις αρχές Μαΐου»

Το επείγον των δημογραφικών πιέσεων προσπάθησε να αναδείξει στο συνέδριο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας για μια πρόκληση η οποία έχει αρχίσει από τη δεκαετία του ’80: «Η Ελλάδα έχει μια ταχεία αύξηση στους θανάτους και δραματική μείωση στις γεννήσεις… Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και ένα εξάμηνο έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη συλλογή προτάσεων αντιμετώπισης του δημογραφικού, με πραγματισμό. Μιλάμε, σε πρώτη φάση, για σταθεροποίηση στο κομμάτι των γεννήσεων».

Μίλησε για action plan το οποίο θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου και παράλληλα αναφέρθηκε στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, αλλά και στην ένταξη μεταναστών με νομιμότητα.

«Μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, έπρεπε να πετύχουμε μια ισορροπία» σχολίασε, κάνοντας λόγο για ένα δίκαιο σύστημα μετανάστευσης με ένταξη των μεταναστών και επιλογές απασχόλησης σε κλάδους, όπως η φιλοξενία και η αγροτική παραγωγή, όπου υπάρχει έλλειψη χιλιάδων εργατικών χεριών.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε την αύξηση του προϋπολογισμού για τα voucher, τα οποία αφορούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ενώ αναφέρθηκε και στο εγχείρημα της επιστροφής των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Η υπουργός στάθηκε επίσης στη διαχείριση της γήρανσης, εστιάζοντας στο ζήτημα της μακροχρόνιας φροντίδας, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος.