Ε.Ε.: Επίσημη έρευνα στο TikTok όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων

Ερευνα με στόχο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok για παραλείψεις σε ό,τι αφορά την προστασία των ανηλίκων ανακοίνωσαν σήμερα οι Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδικασία αυτού του τύπου, στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών έπειτα από εκείνη για την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) που άνοιξε τον Δεκέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε πως άρχισε μια επίσημη διαδικασία για να αποφανθεί αν το TikTok, ιδιοκτησία του κινεζικού ομίλου ByteDance, παραβίασε τοn νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Οι ανησυχίες αφορούν ιδιαίτερα «την προστασία των ανηλίκων», «τη διαφάνεια της διαφήμισης», «την πρόσβαση στα δεδομένα για τους ερευνητές», καθώς και τους «κινδύνους που συνδέονται με το γεγονός ότι η πλατφόρμα TikTok έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι εθιστική» και με «τα επιβλαβή περιεχόμενα».

«Καθώς είναι μια πλατφόρμα που αγγίζει εκατομμύρια παιδιά και νέους, το TikTok έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει για την προστασία των ανηλίκων στο Ίντερνετ» η οποία είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες του DSA», δήλωσε ο Eυρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Αυτή η «διαδικασία επί παραβάσει» αναμένεται να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσει ότι το TikTok λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα «για να προστατεύσει τη σωματική και συναισθηματική ευημερία των νεαρών Ευρωπαίων» εξήγησε.

Ο DSA τέθηκε πλήρως σε εφαρμογή το Σάββατο και οι υποχρεώσεις τις οποίες προβλέπει επιβάλλονται πλέον στο σύνολο των πλατφορμών στο Ίντερνετ, υπό την απειλή προστίμων, ώστε να προστατευθούν καλύτερα οι χρήστες από παράνομα περιεχόμενα.