Αναχωρούν από το Σύνταγμα οι αγρότες – Αύριο στα μπλόκα οι συνελεύσεις για τις επόμενες κινήσεις τους

Αναχωρούν σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί, από το κέντρο της Αθήνας οι αγρότες και τα τρακτέρ που διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα. Αύριο Πέμπτη θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν -όπως είπαν- ζητήματα που αφορούν τον Κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Χθες Τρίτη, στο πλαίσιο πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου, βρέθηκαν στο Σύνταγμα  σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Οι αγρότες επανέλαβαν τα αιτήματά τους και συγκεκριμένα ζήτησαν τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ, που έχει ανακοινωθεί, δεν αρκεί μια και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα, ζήτησαν η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων δεν αρκούν.

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας τέλος στα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, πού βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση και ουσιαστική λύση και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».