Γκ. Μαγιορκίνης: Το 50% των κρουσμάτων ιλαράς είναι στους Ρομά λόγω ελλιπούς εμβολιασμού

Στις πληθυσμιακές ομάδες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ιλαρά αλλά και την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών, ακόμη και αν αυτοί είναι στην ηλικία των 60 ετών, τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της ιλαράς στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι είναι ένα από τα νοσήματα, από τα οποία προστατευόμαστε πλήρως μέσω του εμβολιασμού στην παιδική ηλικία.  Τόνισε δε ότι ο εμβολιασμός συνήθως «συστήνεται μετά το πρώτο έτος (η πρώτη δόση) και μετά το δεύτερο έτος η δεύτερη δόση, παρέχοντας 100% προστασία για όλη μας τη ζωή».

Όπως διευκρίνισε, όσοι εμβολιαστούν δεν θα κολλήσουν ιλαρά, αναφέροντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πληθυσμοί που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι. «Πάνω από το 50% των κρουσμάτων παρατηρείται σε πληθυσμούς Ρομά. Αυτό που πρέπει όμως να τονίσουμε είναι ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανένα απολύτως φόβο να κολλήσουν από αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι».

Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες που δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, τόνισε ότι όλοι όσοι έχουν περάσει την ιλαρά έχουν εφ’ όρου ζωής ανοσία. «Εάν δεν έχει κάνει κάποιος τη δεύτερη δόση, μπορεί να την κάνει οποτεδήποτε. Ακόμα και στα 60 έτη» δήλωσε. Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ενήλικας εάν έχει εμβολιαστεί ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μπορεί να κάνει τεστ αντισωμάτων.

Σχολιάζοντας την αύξηση του ποσοστού μολύνσεων που καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εξήγησε ότι υπάρχουν μεγάλα κενά εμβολιασμού τα οποία προέκυψαν μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων. «Βλέπουμε μεγάλη αύξηση και στη Ρουμανία και στη Ρωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι και σε αρκετές χώρες του Τρίτου Κόσμου, για λόγους οικονομικών προτεραιοτήτων, δεν έχει ακολουθηθεί σωστά το πρόγραμμα του εμβολιασμού.