Ολλανδία: 72χρονος νόσησε με COVID για 613 ημέρες – Ο ιός μεταλλάχθηκε 50 φορές

Επί 613 ημέρες νόσησε από Covid 19 ένας Ολλανδός, στη μεγαλύτερη περίπτωση λοίμωξης που έχει καταγραφεί ποτέ υπέφερε από την ασθένεια, η οποία μεταλλάσσεται σε μια μοναδική νέα παραλλαγή που έφερε σε αμηχανία τους ιατρικούς ερευνητές. Ο 72χρονος Ολλανδός ασθενής (το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) διαγνώστηκε με την παραλλαγή Omicron τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το «Time», που επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει μολυνθεί κάποιος με τον ιό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, ο οποίος έπασχε ήδη από μια ασθένεια του αίματος πριν προσβληθεί από τον Covid, δεν κατάφερε να παράγει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια ή αντισώματα για να καταπολεμήσει τον ιό, παρότι έλαβε το εμβόλιο πολλές φορές.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν τον κορωνοϊό μέσα σε λίγες εβδομάδες, οτιδήποτε προσπάθησαν οι γιατροί για να βοηθήσουν στη θεραπεία του ασθενούς από τον ιό δεν είχε αποτέλεσμα.

Οι γιατροί διαπίστωσαν γρήγορα ότι ο οργανισμός του είχε γίνει ανθεκτικός στο Sotrovimab -ένα μονοκλωνικό αντίσωμα για την πρώιμη θεραπεία του COVID-19- αφού έλαβαν περισσότερα από 20 επιχρίσματα μύτης και λαιμού ενώ έψαχναν να του βρουν θεραπεία.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η ανάπτυξη ενός αντισώματος κατά του σπειροβιβίου τον πρώτο μήνα ήταν ελάχιστη και σύντομα συνειδητοποίησαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ήταν ανίκανο να απαλλαγεί από τον ιό.

Ο ασθενής πέθανε στο νοσοκομείο το φθινόπωρο του 2023 λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος και της υποκείμενης διαταραχής του αίματος.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε μεταλλαχθεί σχεδόν 50 φορές, ενώ έμενε στο σώμα του και τελικά δημιούργησε μια εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή.