Με το A’ Design Award Silver 2024 τιμήθηκε η Potiropoulos+Partners για το έργο Serpentine House στο Ελληνικό

Mε το A‘ Design Award Silver 2024 βραβεύθηκε η κατοικία στο Ελληνικό με την αρχιτεκτονική ονομασία “Serpentitne House”.

Η κριτική επιτροπή του A’ Design Award & Competition, η οποία αποτελείται από καταξιωμένους designers, κορυφαίους ακαδημαϊκούς, εξέχοντες επιχειρηματίες παγκοσμίως αλλά και επιδραστικά μέλη των μέσων ενημέρωσης, απένειμε το εν λόγω βραβείο αναγνωρίζοντας ότι το design του κτιρίου αποτελεί την αιχμή του δόρατος ως προς τον σχεδιασμό και την καινοτομία που παρουσιάσει ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την αφοσίωσή της Potiropoulos+Partners στον σχεδιασμό και την παραγωγή σύγχρονης και προωθημένης αρχιτεκτονικής διεθνώς.

Το έργο βρίσκεται σε ένα από τα Νότια προάστια της Αθήνας, στο Ελληνικό, σε μια υποσχόμενη και γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή, και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην ακτή και το παλιό αεροδρόμιο, μια περιοχή που ορίζεται από μεγάλα οικόπεδα με χαμηλά κτίρια κατοικιών και μια σχετική έλλειψη «αστικών» σημείων αναφοράς του γύρω τοπίου.

Η αρχιτεκτονική χειρονομία μιας μακράς ρέουσας μορφής σε σχήμα «L» κατά μήκος των δύο κύριων άκρων του οικοπέδου επιδιώκει να δημιουργήσει ένα φίλτρο μεταξύ του περιβάλλοντος τοπίου και του αρνητικού του που προκύπτει, μια αυλή παρόμοιας κλίμακας με το αποτύπωμα του κτιρίου. Αυτή η ρευστή μορφή «στενεύει» και «διευρύνεται» για να δημιουργήσει «ένταση» με την κλειστή αυλή, αλλά είναι άκαμπτη κατά μήκος της περιμέτρου του χώρου, σχηματίζοντας μια καλά ορισμένη άκρη. Οι καμπύλες άκρες της κτιριακής μάζας απαλύνουν την άκαμπτη εμφάνιση προς τον περίγυρο, περιμένοντας μια «αλλαγή», όπου ο όγκος της κατοικίας, η εσωτερική αυλή και το εξωτερικό σκηνικό θα συνδέονται σε μια ισορροπημένη συνέργεια, ενωμένα με το φυσικό φως, προσδιορίζοντας το αναγνωρίσιμο όριο και την τεταμένη και συνεχή σχέση του μεταξύ του κτιρίου και του εσωτερικού διαμορφωμένου χώρου.

Η μορφή του κτιρίου εκτείνεται από μια σειρά από μεγάλες πέργκολες για να καλύψει τμήματα της αυλής και να δημιουργήσει μια μάλλον «σκηνοθετημένη» ακολουθία κλειστών/ανοιχτών και ημιυπαίθριων χώρων όπου ταυτόχρονα υποδεικνύει διαφορετικά επίπεδα διαφάνειας και αδιαφάνειας με μεγάλα ανοίγματα προς τον κήπο.

Το κτιριακό πρόγραμμα εκτείνεται σε δύο ορόφους με τους κύριους χώρους καθιστικού στο ισόγειο και τους χώρους ύπνου στον επάνω όροφο, μαζί με το family room, για να διατηρούνται τα επίπεδα θορύβου υπό έλεγχο, με εξαίρεση το master bedroom που βρίσκεται σε ιδιωτική γωνιά της κάτοψης του ισογείου, εκμεταλλευόμενη τον προσανατολισμό, και με άμεση πρόσβαση σε απομονωμένο χώρο του κήπου και της πισίνας.

Στρατηγικά τοποθετημένη στο κέντρο της αρθρωτής μορφής  και προορισμένη να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης είναι η κουζίνα, όπου μπορεί κανείς να “επιβλέπει” τις επίσημες και ανεπίσημες δραστηριότητες ως μέρος της καθημερινής ζωής. Οι πρόσθετες λειτουργίες περιλαμβάνουν εξωτερικό γήπεδο μίνι μπάσκετ, γυμναστήριο και χώρο γραφείου με δική του είσοδο σε ένα μικρό κτήριο-δορυφόρο, απέναντι από την πισίνα.

Μεγάλα ανοίγματα «διαπερνούν» τη ρευστή φόρμα, χορογραφούν και «αφηγούνται» την πράξη της κατοίκησης, αναδεικνύοντας τη σύνδεση των κτιρίων με τη φύση, πλημμυρίζοντάς τα με φυσικό φως.