Ζ. Μπορέλ: «Συνέπειες στη σχέση του Ισραήλ με την Ε.Ε. αν συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα»

Να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα καλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το Ισραήλ, όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι αυτή η ενέργεια διακόπτει περαιτέρω τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οδηγεί σε περισσότερους εσωτερικούς εκτοπισμούς, έκθεση σε λιμό και ανθρώπινο πόνο, ενώ τονίζει ότι η συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα αναπόφευκτα θα ασκούσε μεγάλη πίεση στη σχέση της Ε.Ε. με το Ισραήλ.

Όπως σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, περισσότεροι από 1 εκατ. άμαχοι βρίσκουνται σε καταφύγια μέσα και γύρω από τη Ράφα και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν σε περιοχές που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς.

«Ενώ η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, το Ισραήλ πρέπει να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να παρέχει ασφάλεια στους αμάχους» υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να απόσχει από την περαιτέρω επιδείνωση της ήδη δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να ανοίξει ξανά το σημείο διέλευσης της Ράφας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το Ισραήλ πρέπει να επιτρέπει και να διευκολύνει την ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους.

«Καλούμε όλα τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς» καταλήγει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.