Πανελλαδική κινητοποίηση αύριο Πέμπτη των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Πανελλαδική κινητοποίηση έχουν εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ζητώντας «δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στην Αττική στάση εργασίας 08.00-15.00, με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη στις 08.30 και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, οι βασικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ χωρίς να αναπληρώνονται, ενώ 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση «απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες υγείας, αυτές είναι στο 5,5% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. «Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης, τα νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ που είναι «θηλιά στον λαιμό» όσον αφορά τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι πολιτικές που ακολουθούνται ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση. «Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή απέτυχαν, αφού γίνονται ελάχιστες έως καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες εκτός λίστας» αναφέρει ο Ομοσπονδία και προσθέτει: «Το Ταμείο Ανάκαμψης που, υποτίθεται, θα κάλυπτε το κόστος των πρώτων 50.000 χειρουργείων δεν ενεργοποιήθηκε».

Η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει το 40% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με ανάλογη στελέχωση. Επίσης, αναφέρει ότι «χτύπημα στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, καθώς και η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί: Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου, επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να χρηματοδοτηθεί το σύστημα Υγείας και να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό».