Ιράν: Το ουκρανικό Boeing επέστρεφε στο αεροδρόμιο λόγω «προβλήματος», πριν συντριβεί

Το Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines (UIA) το οποίο συνετρίβη χθες Τετάρτη μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης είχε κάνει αναστροφή εξαιτίας ενός «προβλήματος», ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας.

«Το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε αρχικά προς δυσμάς για να βγει από την [εναέρια] περιοχή του αεροδρομίου, έκανε δεξιά στροφή μετά [την εκδήλωση] προβλήματος και βρισκόταν καθ’ οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής» του, η οποία στοίχισε τη ζωή των 176 επιβαινόντων σε αυτό, επιβατών και μελών του πληρώματός του, ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση που μεταφορτώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στον ιστότοπό του.

Στο μεταξύ στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν διάφορα πιθανά σενάρια για τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ της UIA, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολίτες επτά χωρών, κυρίως Ιρανών και Καναδών.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ανάμεσα στα θύματα ήταν 82 υπήκοοι Ιράν, 63 Καναδά, 11 Ουκρανίας, 10 Σουηδίας, 3 Γερμανίας και 3 Βρετανίας.

Ο Ζελένσκι, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση, απηύθυνε έκκληση να μην γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, να μη διαδίδονται φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και πρόωρες εκτιμήσεις για το δυστύχημα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κήρυξε εξάλλου τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ρουχανί, προκειμένου να του ζητήσει να ενταθεί η διμερής συνεργασία στην έρευνα για το δυστύχημα του 737-800, το οποίο είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από τρία χρόνια.