Fitch: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε “ΒΒ” από “ΒΒ-“, με θετικό outlook

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “BB” από “BB-”, διατηρώντας μάλιστα θετικό outlook προχώρησε η Fitch, ανοίγοντας τον “χορό” των αξιολογήσεων για το 2020.

Το θετικό outlook αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές πολιτικής σταθερότητας και υλοποίησης πολιτικών μετά και τις εκλογές του Ιουλίου, αλλά και τη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί με θετικό ρυθμό.

Ο οίκος στην ανάλυσή του θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τους στόχους των πλεονασμάτων.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2019, o οίκος τόνισε ότι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που θα λειτουργήσει θετικά στη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Όπως πρόσθεσε, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών είναι επίσης υποστηρικτική, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό και οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Να σημειώσουμε πως μετά την Fitch ακολουθούν οι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody’s στις 8 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το β’ εξάμηνο τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές για τη χώρα μας καθώς η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, οι S&P και DBRS δίνουν και πάλι την ίδια ημέρα το δικό τους review για τη χώρα μας στις 23 Οκτωβρίου, και τέλος, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη “ετυμηγορία” της στις 6 Νοεμβρίου.