Ποδαρικό στις τράπεζες με… Βασίλη Ψάλτη

0
3041

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Βασίλη Ψάλτη ξέρουν ότι είναι ένας άνθρωπος με προσήλωση στον στόχο. Δεν του αρέσει να χάνει και είναι «μάγος» με τα νούμερα. Βάζει στόχους και κάνει ό,τι μπορεί για να τους πετύχει.

Πηγη: mikrometoxos.gr

Συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που στο τέλος κάθε ημέρας κάνουν τον απολογισμό τους και σκέφτονται τι έκαναν καλά και πού θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Έτσι, όταν πριν 2 χρόνια το Γενάρη του 2019 ανέλαβε και επίσημα τα ηνία της Alpha Bank είχε ήδη στο μυαλό του ένα φιλόδοξο σχέδιο για να «αλλάξει σελίδα» στην τράπεζα. Και το πιο κομβικό κομμάτι του πλάνου του περνούσε από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα και αρκετά ξενύχτια μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Όμως, το φιλόδοξο σχέδιο έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά.

Μετά από ένα δύσκολο – λόγω πανδημίας – αλλά κατά ομολογία επιτυχημένο για της Alpha Bank 2020, μπαίνει δυναμικά και με το… δεξί στο 2021.

Με διαβατήριο την επιτυχή κατάληξη του project Galaxy που αποτελεί τον βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank και υλοποιήθηκε μέσα στο έτος της πανδημίας η τράπεζα συνεχίζει τις κινήσεις μετασχηματισμού της.

Λίγο πριν φύγει το 2020  έβγαλε “έναν ακόμη λαγό” από το καπέλο.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε την συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Assicurazioni Generali  για τη διάθεση μέσω του δικτύου της προϊόντων γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων υγείας. Η αρχική διάρκεια της συμφωνίας είναι 20 έτη και εδράζεται στη στρατηγική ανάπτυξης, με έμφαση τα ψηφιακά μέσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για την Alpha Bank.

Η διοίκηση Ψάλτη εκτός από την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει στόχο να αποκομίσει υπεραξία και από την παρουσία που διατήρησε η τράπεζα σε Ρουμανία, Κύπρο και Αλβανία.

Ο εσωτερικός μετασχηματισμός των θυγατρικών είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και περίπου 2 έτη και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη αξίας στον Όμιλο και εν τέλει στη μετοχή της Τράπεζας.

Η αναδιοργάνωση έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις εποπτικές και λοιπές και συμπίπτει χρονικά με τη θετική κατάληξη του Project Galaxy, που θα σηματοδοτήσει την δεύτερη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της διετίας 2020-2022, η Alpha Bank πρόκειται να χορηγήσει νέα δάνεια ύψους 3,5 έως 4 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία. Βάρος δίνει στην επιχειρηματική τραπεζική που αποτελεί στρατηγική απόφαση της τράπεζας. Έτσι, από τα νέα δάνεια των 3,5-4 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα θα αφορά σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ένα μικρότερο γύρω στα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά και λιανική τραπεζική.

Το ανανεωμένο επιχειρησιακό πλάνο της Alpha Bank για τη διετία 2020-2022 προβλέπει σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά, την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, περιορισμό του κόστους και των κινδύνων στα κεφάλαιά της, αλλά και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων μέσα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Ο ρόλος των τραπεζών, και συγκεκριμένα της Alpha Bank σε αυτό το ταξίδι μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός. Καλούμαστε όχι μόνον να στηρίξουμε χρηματοδοτικά καινοτόμα επενδυτικά σχέδια με ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και να αποτελέσουμε κοιτίδες καινοτομίας, υιοθέτησης των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και προσέλκυσης του υψηλού επίπεδου ταλέντου της πατρίδας μας» τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Ψάλτης.

Η Αlpha Bαnk χάρη στις επιτυχημένες κινήσεις του Βασίλη Ψάλτη και της διοικητικής ομάδας μπορεί να αντιμετωπίσει απρόσκοπτα τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις του 2021 όπως η μείωση του λειτουργικού κόστους, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Μια σειρά δηλαδή από νέους άθλους, που θα χρειαστεί να φέρει εις πέρας ο Βασίλης Ψάλτης και η  διοικητική ομάδα της Alpha Bank.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here